Vad är wagyu-kött, och var hittar man det?

Wagyu är nötkött som härstammar från någon av följande koraser: Japanese Black, Japanese Brown, Japanese Polled eller Japanese Shorthorn. Japanese Black beskrivs som den mest populära wagyu-rasen. Köttet från just den korasen blir synnerligen marmorerat, och därmed mest mört. 

Wagyu är dock inte unikt för just Japan, samma typ av kor föds även upp i USA, Australien, Skottland, och jepp – till och med Sverige. I vårt avlånga land återfinns i skrivande stund tre wagyu-uppfödare, och en av dessa, Christer Månsson – föder upp sina wagyu-kor i Skåne. 

Att samma man kommit över Wagyu-kor bör ses som unikt, då Japans nötboskapsuppfödare är protektionistiska så det står härliga till. Enligt det gänget är det bara wagyu-kött som fötts upp och slaktats i Japan som får kallas för just wagyu. 

 

Wagyu-kött och Kobe-kött – är det samma sak?

Ja, Kobe-kött är en form av wagyu-kött, som tillverkas i Kobe (Hyogo)-regionen i Japan. Men just Kobe-köttet är inte unikt på något sätt. Även i andra regioner, såsom Matsusaka (Mie) och Oomi (Shiga), föder man upp och slaktar Japanese Black-kor (och andra wagyu-kor) på exakt samma sätt som man gör i Kobe. 

 

Hur föder man upp Wagyu-kor

Dessa typer av kreatur får i regel mycket spannmål, sojabönor, okara och andra typer av snabba kolhydrater, för att de ska bli tjocka och fina. Några större doser motion är det inte heller tal om, då samma vara leder till att de blir mer vältränade, vilket i slutändan innebär att köttet blir segare. 

De envisa rykten som påtalar att Wagyu-korna får sprit och öl är förvisso inte osanna, men samma praxis kan dock beskrivas som ovanlig. Att man masserar korna är dock vanligt förekommande, då korna annars kan drabbas av muskelkramp och spasmer – eftersom de ofta befinner sig i ganska trånga bås.

 

Wagyu biff: Vilket pris är aktuellt?

Kött från wagyu-kor är dyrt, oavsett om ni befinner er på en restaurang, eller vill tillaga samma kött i hemmet. För att nämna ett exempel kostar ryggbiff från en wagyu-ko 3.300 kronor kilot hos onlinemat-återförsäljaren Mathem, och likvärdiga priser gäller hos alla svenska återförsäljare. 

En wagyu-ko har dessutom ett listpris motsvarande strax över 300.000 kronor stycket, menar Business Insider – så de fyrbenta rackarna kan beskrivas som minst sagt värdefulla.

 

Var hittar man wagyu i Stockholm?

Wagyu-kött finner ni bland annat på restaurangen AG, som är belägen i Järfälla – några mil från Stockholm. De började sälja Wagyu-kött år 2015, och för närvarande kostar en 100 gram stor Kobe-biff omkring 1.000 kronor stycket. 

Samma typ av kött hittar ni även i Mathias Dahlgrens Matbar, som är belägen i centrala Stockholm, närmare bestämt i Grand Hotels bottenvåning.