Omakase

År 2017 trillade ordet omakase in i ordlistan, men vad är det – och hur mycket kostar en typisk omakase-rätt? De frågorna och många fler besvaras i den här artikeln.

Omakase är ett japanskt uttryck som betyder ”det är upp till dig”, och detsamma används helt uteslutande i restauranger. Mer specifikt får kocken chansen att tillaga någonting unikt för just er, men det är knappast något krav – om ni vill kika på en sedvanlig meny går det minst lika bra. 

De kockar som får tillfälle att laga mat på omakase-stuk blir oftast både hedrade och glada, men tänk gärna på dessa aspekter innan ni hojtar ”omakase!” i närmsta restaurang.

Alla restauranger omfamnar inte omakase-jargongen: I många fall tillämpar de små restaurangerna, med mycket fisk- och kötträtter, begreppet omakase. Samma begrepp omfamnas nästan aldrig av större restaurangkedjor, där menyerna ofta är skrivna i sten.

Var social: När ni väl hojtat ”omakase!” bör ni vara beredda på att samtala med kocken en stund, då hela tillagningsmodellen bör beskrivas som en social och spännande sådan.

Visa respekt för kocken: Om ni låtit kocken bestämma rätten får ni i regel mer uppmärksamhet från samma man eller kvinna, då densamma säkerligen vill förklara hur måltiden är konstruerad.

I dessa sammanhang bör ni vara nyfikna, men inte alltför påstridiga. Ni bör exempelvis inte ställa några personliga frågor, eller fotografera kocken utan att först fråga om lov. Att fotografera maten bör dock aldrig vara några problem.

Va inte för petig: Kommentarer såsom ”Jag vill ha omakase utan lök och tomater”, eller ”jag vill ha omakase, fast bara med räkor” är helt otänkbara i omakase-sammanhang. Om ni är allergiska eller har bestämda önskemål gällande rätten bör ni istället välja någonting från menyn. Utöver detta bör ni alltid äta upp den måltid som tillretts för att visa respekt för kocken.

Var beredd på att betala extra: Restaurangbesökare som prompt måste hålla sig inom en specifik budget bör inte beställa omakase. Allt som allt kan en omakase-måltid beskrivas som prisvärd, men i många fall inte särskilt billig – då kocken själv väljer vad som ska ingå.

 

Omakase i Sverige

På ett hundratal krogar runt om i landet kan ni äta kötträtter enligt det japanska koncept denna artikel behandlar. Väl där hittar ni rätter såsom ”Grön sparris med vilda blad, ”Skinka och rökt sidfläsk”, ”Havskräfta med lagrat späck och polkabetor” samt en renodlad charkservering. 

Även i Jönköping hittar ni omakase-inspirerade restauranger. En av dessa är Izakaya Moshi, där ni hittar både sju- och tiorättersmenyer som samtliga serveras enligt omakase-normen. 

 

Omakase och sushi

Omakase är vanligt förekommande inom det japanska köket, så mycket är fastställt. Och då sushi är en paradrätt inom samma kök bör ni ha koll på ett gäng normer som är aktuella när ni beställer sushi på omakase-maner.

Riset ska aldrig komma i kontakt med sojasåsen: Om omakase-rätten innehåller sojasås, se till att riset, som suger upp sojasås så det står härliga till – hålls på avstånd. En duktig kock som förberett en specifik måltid för just er kan bli både arg och besviken om ni låter riset skvalpa upp den extra smakförstärkaren. 

En sushibit i taget: De som beställer från menyn får förmodligen sushibitar som är perfekt uppdelade. Omakase-sushi-bitarna kan dock vara något större – då kocken fått rejäla friheter. Hur som helst – ta bara en sushibit per gång, oavsett storlek.

 

Vad kostar en omakase-rätt?

Ett pristillägg som motsvarar omkring 10 till 30 procent är vanligt enligt frågesajten Quora samt restaurangrecensions-sajten Tripadvisor. Enligt samma räknemodell bör en svensk omakase-måltid landa på omkring 120 till 700 kronor per person.

 

Sammanfattning: Omakase, är det värt besväret?

Om ni litar på att kocken ifråga sköter sig och har förmåga att laga till extra god mat, kör på. Men om restaurangen ifråga har ett dåligt rykte, eller rättare sagt oseriösa kockar – kan ni i värsta fall bli serverade gårdagens råvaror till ett högre pris, vilket knappast kan beskrivas som eftersträvansvärt. 

Men för att sammanfatta läget är omakase-rätterna i regel både välsmakande och prisvärda, så ni gör förmodligen helt rätt om ni väljer att hoppa på omakase-tåget. Åtminstone i vårt tycke.