Så påverkar köttets struktur och storlek dess innertemperatur

kött tillagas

Det finns en mängd guider och tabeller som visar hur varmt kött ska vara för att bli som godast. Medium rare eller well done – det beror helt på storlek och vilken köttdetalj det är fråga om. 

Så här fungerar det!

Vilken detalj har störst betydelse

Det finns två typer av detaljer, de som kan anses tuffa och de som är ädla.

Tuffa detaljer innefattar de delar av djuret som är tuffa och seniga muskler. T.ex. flank. Dessa bitar har en länge tillagningstid eftersom de rent fysiskt är kompaktare och värme har därför svårare att tränga igenom.

Ädla detaljer är t.ex. bringa men även oxfilé och entrecote. Dessa detaljer har inte samma höga densitet och innehåller även relativt sett mer vätska. På så vis kan värme enklare propagera genom köttbiten och den blir snabbare varm.

Tillaga tuffa köttdetaljer

För att tillaga tuffare köttdetaljer krävs oftast en anpassad metod. Att släng fläsklägg på grillen är ingen bra idé. Istället mår dessa bitar oftast bäst av att puttra i en gryta eller långkokas i ugnen.

Tillaga ädla köttdetaljer

De ädla detaljerna mår istället bra av att snabb svedas i en stekpanna på en grill, men gärna sättas in i ugnen med en termometer för att nå optimalt temperatur.

Sammanfattning

Likt det finns verktyg när man ska investera i solceller finns det verktyg för att tillaga kött. Läs mer om dessa verktyg här:

Lättanvända kalkyler för solel

Laga kött i ugn – helstekt eller i skivor – Gårdssällskapet