Vad bör man dricka till japanska rätter?

I den här artikeln erbjuder vi mer information om de bästa dryckesvalen i samband med att du äter japanskt, och då den dryck du väljer påverkar din matupplevelse i en hög utsträckning, bör du ta del av samtliga förslag.

 

Sake

Sake serveras oftast inte tillsammans med sushi, då drycken består av ris. Men bara för att den japanska traditionen säger en sak, är det långtifrån omöjligt att få en sake serverad på en sushirestaurang.

Ginjo- eller Junmai-sake rekommenderas till japanska fiskrätter, inklusive sushi, och utöver det beskrivs sake lämpa sig väl i samband med att du äter japanska kötträtter likt Kobe-biff.

 

Öl

En kall japansk öl av lagerkaraktär, såsom en Baird Beer, sägs vara det bästa valet i japanska restauranger. Öl av mörkare sorter bör undvikas om du äter sushi, men passar desto bättre tillsammans med klassiska japanska kötträtter.

 

Whisky

Whisky för japanska rätter ska ha en stark och balanserad smak, och den klassiska whiskysorten Nikka Pure Malt Black sägs passa väl för alla typer av japanska måltider. Vi rekommenderar även Yamazaki-whisky, som vunnit titeln ”bästa whisky” år 2015. På Whisky.nu kan du läsa mer om alla typer av whiskysorter, inklusive japansk whisky.

Om du inte kommer över en japansk whisky ska även en flaska Johnnie Walkers Blue Label lämpa sig väl, tack vare den salt-sockriga balansen som den whiskysorten medger.

Vin

Vin är en passande dryck för det japanska köket, då det finns dryckeskombinationer att välja bland. I regel rekommenderar vi en mild vinsort, som inte överröstar smaksensationen från den japanska måltiden.

 

Umeshu

Umeshu är en traditionell japansk spritdryck som är gjord av umefrukt, dvs. en japansk version av de plommon som återfinns i Sverige. Umeshu kallas ofta för plommonvin, men den benämningen stämmer inte, då nihonshu- and shochu-sprit tillsätts i drycken.

Umeshi erbjuder en sötsur smak, samt en eftersmak av citrus, vilket innebär att den lämpar sig väl för nästan alla japanska rätter. Vi rekommenderar att du beställer in drycken kall, men om du så önskar kan du ofta beställa in uppvärmd Umeshi på japanska restauranger.

 

Cocktails

Välj gärna en cocktail med låg alkoholhalt, i samband med att du äter japanska rätter, för att ditt alkoholintag inte ska påverka smakupplevelsen. Tumregeln säger att din dryck ska förstärka och komplettera din måltid, så för att nämna ett exempel är en gurk-martini ett bättre val i jämförelse med ett glas ren vodka.

Du bör inte heller beställa in drinkar med alltför fruktiga smaker, då dessa kan påverka den smaksensation som det japanska köket erbjuder.

 

Sammanfattning

Nu bör du ha en god idé om vad du bör dricka i samband med att du äter en japansk rätt. Välj gärna din dryck med omsorg, och tänk på att alltför starka och/eller utsvävande drycker kan påverka smakupplevelsen på ett negativt sätt.