Utforska Japan genom maten

Utforska Japan genom maten

Vilken är den avgörande anledningen till att du väljer ett visst resmål? Är det turistattraktionerna eller klimatet? En anledning som blir mer och mer viktig är maten. Det blir även mer populärt att åka på renodlade matresor. Det innebär att folk reser till olika länder för att utforska så många olika delar av den traditionella matlagningskonsten som möjligt, eller för att besöka en specifik, fantastisk restaurang.

När du tänker på en matresa kanske du först kommer att tänka på att resa till en stjärnkrog i Paris för en spektakulär upplevelse. Men faktum är att Japan har blivit ett av de viktigaste resmålen för matresenärer. Visst kan det kosta en hel del att besöka världens bästa restauranger, men samtidigt kan det absolut vara värt pengarna. Om mat är ditt största intresse är det inget snack om saken.

Långa väntetider på populära restauranger

Men det kan vara väldigt, väldigt svårt att boka bord på en av världens bästa restauranger. Du får helt enkelt schemalägga din resa utifrån när du får ett bord. Om du inte har pengarna just då du måste boka, men vet att du snart får dem, kan det vara en bra idé att ta ett lån. Det går att få låg ränta på privatlån, så att du inte behöver betala i onödan.

Det kan vara så att det är flera års väntetid på en del restauranger. Om du inte har pengar för stunden, men inte heller vill vänta i ytterligare två år för att få det där eftertraktade bordet, kanske ett lån är något för dig. Jämför olika långivare hos Sambla AB och välj den som ger dig de bästa villkoren, så är din drömresa ett steg närmare.

Sushi och ramen

Japan har faktiskt fler stjärnor i Guide Michelin än vad Frankrike har. De flesta som reser till Japan börjar i Tokyo, en av de bästa städerna för gourmeter i hela världen. Och det finns oändligt mycket mer att utforska än bara sushi, även om det är den mest kända rätten.

Ett absolut måste om du älskar japansk mat är att besöka Tsukji Market, den största fiskmarknaden. Hit kommer faktiskt all fisk som sedan blir till sushi, och det finns flera väldigt bra sushirestauranger runt omkring området. Färskare sushi än så kommer du aldrig att få.

En annan rätt du måste utforska på många olika sätt är ramen, en rejäl nudelsoppa. På Tokyo Ramen Street i närheten av Tokyo Train Station finns några av de bästa ramen-restaurangerna i hela staden. Här ligger också den berömda restaurangen Rokurinsha. Det var här som rätten tsukemen uppfanns. Det är ramen, men nudlarna och buljongen serveras separat. Man doppar nudlarna i buljong innan varje tugga.

Avsmakningsmenyer

Den finaste japanska kulinariska traditionen heter kaiseki, och det motsvarar haute cuisine. Kort och gott innebär det en avsmakningsmeny med oklanderlig presentation. Antalet rätter som serveras under en kaiseki varierar, men de enskilda maträtterna följer alltid strikta riktlinjer.

Det börjar med lätta aptitretare, sakizuke, och följs av mukozuke- eller sashimi och hassun (som ofta inkluderar Wagyu-biff). Sedan kommer bräserade grönsaker, ninomo, och suimono för att rensa smaklökarna. Därefter följer grillad fisk, yakimono. Det är också troligt att det finns något friterat, agemono, och något ångkokt, mushimono. Kaiseki är, precis som avsmakningsmenyer i vilket land du än befinner dig i, dyrt. Men det är ett fantastiskt sätt att få uppleva de allra färskaste ingredienserna på ett otroligt sätt.

Japansk mat kan tillfredsställa alla smaker och budgetklasser. Bredden är enorm, och det är få länder som är lika bra för en resenär som fokuserar på mat.