Vad är Kobe-biff eller Kobe-kött, och var hittar man det?

Kobe-kött är en typ av wagyu-kött, som i många fall kommer från nötkött som fötts upp och slaktats i Kobe-distriktet i Japan. Samma kött kan beskrivas som marmorerat, då det fettrikt, samt då fettet är ”insprängt” i köttet. Fetthalten uppgår ibland till hela 40%, men det skrämmer ingen – många, i synnerhet svenskar, är beredda att slanta upp rejält för att få tugga i sig lite Kobe-biff.

 

Varför är Kobe-kött så pass populärt?

Det är svårt att ge något rakt svar på den här frågan då Kobe-biffarna inte skiljer sig avsevärt i jämförelse med andra wagyu-köttsorter. En gångbar teori är dock att Kobe-köttets popularitet utanför Japan tillkommit som en konsekvens av samma distrikts öppenhet och vänlighet mot folk utifrån. Mer specifikt har många utlänningar kommit i kontakt med Kobe-distriktet, och just därför ska snacket samt ryktesspridningen om samma kött varit omfattande.

 

Hur lever Kobe-korna?

Blir kossorna masserade dagarna i ända, får de dricka öl och sprit – och lyssnar de på klassisk musik? Myterna är många, och med stor sannolikhet blir de masserade, då de inte rör på sig särskilt mycket – men några barrundor med bakgrundsmusik signerad Bach blir det förmodligen inte tal om. Mer specifikt finns det många typer av rykten som cirkulerar om Kobe-korna, och det är inte många av dem som stämmer överens med verkligheten. 

 

Äkta Kobe-kött

Äkta Kobe-biffar kommer från den japanska korasen Japanese Black. Samma djur måste även vara uppfött och slaktat i Kobe, och får inte ha kalvat. När kon väl slaktats måste även marmoreringen, färgen samt konsistensen vara rätt. Om så inte är fallet får köttet ingen kvalitetsstämpel, och kan därför inte säljas som Kobe-kött. Och då långtifrån alla Japanese Black-kor ger ifrån sig kött av rätt kvalitet ser prisläget ut som det gör.

Ni bör även ha vetskap om att Kobe-kött är ett skyddat varumärke i Japan. Billigt Kobe-kött, eller ”Kobe Beef” – som ni bland annat kan hitta på lågpriskedjor likt Lidl, härstammar från länder där kvalitetskraven med stor sannolikhet är minimala.

 

Kobe-biff i Sverige

Sverige har importerat små mängder Kobe-biff sedan 2014, och i många fall är det som kallas för Kobe-biff i Sverige i själva verket uppblandad wagyu, som inte härstammar från Japan. 

Kobe-kor föds även upp i Sverige, på licensierade gårdar. Men i samma land är Kobe inte varumärkesskyddat, och några absoluta kvalitetskrav på köttet är heller inte uppsatta. Så om en restaurang eller kötthandlare säljer eller serverar Kobe-kött, begär att få se ett äkthetsintyg – som i sin tur ska vara stämplat i en blå eller lila kulör.

 

Kobe-biff och Kobe-kött – vad landar priset på?

Kobe-kött som härstammar från Japan är sällsynt, och kostar omkring 10.000 kronor per kilo – uppger Expressen. Men om ni istället befinner er i Japan och blir sugna på Kobe-biff motsvarar kilopriset istället ”bara” 1.500 kronor. 

Som jag redan nämnt föds Kobe-kor upp och slaktas i Sverige. Det köttet är dock inte lika dyrt, då kvalitetskraven är lägre/obefintliga. Toppkrogar i Stockholm serverar det inhemska Kobe-köttet, och det smakar säkert underbart – men det finns inga som helst garantier på att svenskuppfött Kobe-kött smakar likadant som äkta, dvs. japanskt, Kobe-kött. Just kvalitetsfaktorn kan beskrivas som ett rejält problem, och som jag tidigare nämnt bör ni be om att få kika på äkthetsintyget om ni skulle känna er osäkra.

 

Videotips: Kika gärna på när Youtubern Matgeek äter Kobe-kött.